Upptäck hur Atelier Fleur arbetar kreativt med Colourpin

20 SEPTEMBER, 2022

Vi har träffat Atelier Fleur som använder Colourpin PRO för att skapa färgsättningar. Läs mer om hur!

Jill Windahl & Johanna Larsson på Atelier Fleur – Florister och Creative Studio

I hjärtat av Södermalm, Stockholm, hittar du Atelier Fleur – florister och kreativ studio. När du kliver in genom dörren lägger du genast märke till den kreativa stämningen och doften av blommorna – omsorgsfullt utvalda och arrangerade. Det intilliggande kaféet ger till en livlig atmosfär och folk rör sig mellan lokalerna, fikar eller sitter och arbetar vid borden.

Hur det började

Atelier Fleur drivs av Jill Windahl och Johanna Larsson. Jill är stylist och färgdesigner och har länge arbetat med färgsättning. Johanna arbetar som florist sedan många år tillbaka. När de träffades för två år sedan upptäckte de genast att de hade samma vision om att förena styling, färg och blommor. De bestämde sig för att göra detta till verklighet och lanserade Atelier Fleur den 14 november 2020. Tillsammans bildar de ett team där deras individuella styrkor och intressen kompletterar varandra. Detta ger dem möjlighet att ta sig an olika projekt och uppdrag, med uppdragsgivare såsom utvalda varumärken, aktörer som t ex Kungliga Operan och privatkunder.

“Vi strävar efter att erbjuda ett helhetskoncept till våra kunder. Vi trivs som bäst när vi kan arbeta med ett projekt från början till slut.” – Johanna.

Jill & Johanna inne på Atelier Fleur med blommor & växter

Den udda kulören ger wow-feeling

Så hur arbetar Atelier Fleur med färgsättning? Jill berättar att hon ofta börjar med att välja ut basfärgerna. Sedan adderar hon fler kulörer och ofta även en “udda” kulör. Det är det som är nyckeln, hela effekten skapas när paletten kommer samman.

“Kulörerna är kanske inte så intressanta på egen hand, men kombinationen gör att man svimmar lite.”- Jill.

Det här tillvägagångssättet kan man ha med sig i många olika typer av projekt, allt från att skapa buketter till att ta fram ett koncept för ett event. “När du inreder ett hem eller ett rum kan du använda dig av just den här principen. Bestäm dig för ett litet urval av kulörer som får utgöra basen, dessa kan med fördel vara lågkulörta. Använd sedan en kulörstark färg som accent för detaljer, möbler eller textilier.”

Zooma in på gula blomblad

Couleurs de fleurs – ett designkoncept

Under ett samtal om hur man med blommor kan inspirera till färgsättningar valde Jill och Johanna ut en ros och analyserade den. De blev inspirerade, fortsatte och helt plötsllgt hade de skapat en unik palett, baserat på rosen. Paletten blev så fantastisk att de använde den för att färgsätta sin butik. “Vi får ofta höra från kunder som kommer in hur mycket de älskar vår väggkulör. När vi berättar för dem att den har sitt ursprung i en ros blir de förvånade. Det faktum att rosen är idén från vilken allting började har skapat ett stort intresse! Men naturen kan det här med paletter.” – Jill.

Den här processen landade i att Jill och Johanna skapade ett koncept som de kallar för “Couleurs de fleurs”. “Det är så spännande att arbeta med färgsättning. Jag kan se kulörkombinationer i allt, från textilmönster till fasader, bokomslag eller illustrationer. Numera ser jag dem först och främst i blommor och buketter”, berättar Jill. “Jag är ständigt på jakt efter den där fantastiska känslan jag får när jag har hittat den perfekta paletten”, fortsätter hon.

NCS Colourpin för att identifiera gul färg på blomblad i NCS+ App

Colourpin en hjälpande hand för att identifiera kulörer

När Jill och Johanna analyserade vilka färger rosen bestod av använde de Colourpin. De scannade bladen och fick upp närmaste NCS-beteckning i den tillhörande appen, NCS+. Colourpin är även en bra hjälpreda när kunder inte vet namnet på färgen de vill ha, berättar de.

Jill använder även Colourpin för att konkretisera en design. “Det inte alltid så lätt för en kund att föreställa sig slutresultatet om jag inte kan visualisera det, för jag kan ju inte förvänta mig att de ska läsa mina tankar. Då är det perfekt att använda Colourpin som gör mina idéer tydliga för kunden,” säger Jill.

När de analyserar kulörer använder Jill också ofta NCS Atlas, som just är en färgatlas med en översikt över alla NCS standardfärger. “När vi har valt en kulör från en blomma och hittat koden med Colourpin så använder vi Atlasen för att hitta komplementfärger. På så vis kan vi skapa en palett som passar ihop, både ton i ton och i kontrast. Kanske har kunden en bostad med rum i fil som ska färgsättas. Atlasen är också ett bra verktyg för att hitta matchande kulörer för golv, tak eller detaljer som t ex lister. För varför skulle man nöja sig med att bara måla en enda vägg?”, säger Jill leende.

NCS Atlas för att skapa en kompletterande färgpalett

Vad sker härnäst?

Jill och Johanna har haft fullt upp sedan de startade Atelier Fleur. De ser fram emot att arbeta nya projekt under året. “Vi samarbetar med fantastiska kreatörer och kommer att delta i flera utställningar. Men framförallt så älskar vi vår lilla butik och ser fram emot att den fortsätta att vara en härlig plats för roliga projekt och event.” – Jill.


Besöka Atelier Fleur:

Södermannagatan 21, 116 40 Stockholm, Sweden. Besök Atelier Fleurs hemsida.

 

NCS Colour Design Tools:

Läs mer om NCS utbud i vår online shop.